Kurk Isolatie

Hét duurzame alternatief dat steeds populairder wordt in de bouw. Waarom?

🏡  Thermische isolatie: Warmer in de winter en kouder in de zomer.

🔊 Geluidsisolatie: Het absorbeert geluidstrillingen en vermindert geluidsoverdracht tussen ruimtes.

🌳 Milieuvriendelijk en duurzaam100% natuurproduct.

Onze producten

Alle producten hebben verschillende diktes. We verpakken per verpakking. Mocht je op zoek zijn naar professioneel advies kan je ons altijd even bellen. Let op: je hebt producten voor gevels en binnen.  

  • Geëxpandeerd kurk

    Kurk Isolatie | 20mm (d) x 100cm (l) x 50cm (b)

    Geëxpandeerde kurkplaten voor binnen. 15 stuks.  129,50
    Bekijk Product
  • Geëxpandeerd kurk

    Kurk Isolatie | 30mm (d) x 100cm (l) x 50cm (b)

    Geëxpandeerde kurkplaten voor binnen. 10 stuks.  122,50
    Bekijk Product
  • Geëxpandeerd kurk

    Kurk Isolatie | 50mm (d) x 100cm (l) x 50cm (b)

    Geëxpandeerde kurkplaten voor binnen. 6 stuks.  115,00
    Bekijk Product
  • Geëxpandeerd kurk

    Kurk Isolatie | 50mm (d) x 100cm (l) x 50cm (b)

    Geëxpandeerde kurk. Voor buiten. 6 stuks. Type: MDFAÇADE.  190,00
    Bekijk Product
  • Geëxpandeerd kurk

    Kurk Isolatie | 30mm (d) x 100cm (l) x 50cm (b)

    Geëxpandeerde kurk. Voor buiten. 10 stuks. Type: MDFAÇADE.  195,00
    Bekijk Product
  • Geëxpandeerd kurk

    Kurk Isolatie | 20mm (d) x 100cm (l) x 50cm (b)

    Geëxpandeerde kurk. Voor buiten. 15 stuks. Type: MDFAÇADE.  199,00
    Bekijk Product

Alle toepassingen

Kurk is een milieuvriendelijk isolatiemateriaal met uitstekende isolerende eigenschappen en een hoge weerstand tegen vocht. Het is zeer veelzijdig en kan worden gebruikt voor diverse isolatietoepassingen.

We hebben twee type producten voor alles binnen en buiten (gevel) isolatie. 

Om binnen je woning de muren te isoleren heb je verschillende opties. Bij het isoleren van de spouwmuur zijn onze type binnen wanden uiterst geschikt. Hoe dikker de plaat hoe hoger die isolatie winst. Kurk heeft een lage thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het warmte goed kan vasthouden en kou kan tegenhouden. Hierdoor kan het de warmteoverdracht door muren, vloeren en daken verminderen, waardoor het energieverbruik voor verwarming en koeling wordt verminderd.

Kurkisolatieplaten kunnen eenvoudig op een betonnen ondervloer worden gelijmd. Dit is vooral een goede optie als je huidige vloerbedekking tapijt is maar is ook geschikt voor andere vloeren. Kurkplaten zijn namelijk ideaal als vloerisolatie. Ze zijn niet alleen slijtvast, maar voelen ook warm aan. Dit maakt ze een uitstekende keuze voor het verbeteren van de isolatie van je vloer. De binnenwand isolatie product is hier perfect voor​

Het bevestigen van kurkplaten op het lattenwerk van je dakconstructie is een eenvoudig proces. Deze platen zijn licht van gewicht en kunnen gemakkelijk worden gezaagd. Daarom zijn ze ideaal geschikt voor deze toepassing. Kurkplaten zijn verkrijgbaar in verschillende diktes. Hoe dikker de plaat, hoe beter de isolatiewaarde. De binnenwand isolatie product is hier perfect voor.​

Van onze producten is type MDFACADE hier geschikt voor. Dit kurk isolatie product is steviger en ook zwaarder. Perfect voor meer intensief buiten gebruik. Je kan hieronder eerdere projecten zien die we hebben gedaan met dit materiaal. ​

type: MDFACADE

Eerdere projecten

Vergelijk Kurk isolatie met andere materialen

We krijgen vaak de vraag hoe kurk isolatie is in vergelijking met andere materialen zoals steenwol, glaswol of EPS. Zie hieronder de verschillen in prestaties, prijs en duurzaamheid scores.

Het GWP (Global Warming Potential) is een maatstaf die wordt gebruik om de bijdrage van een bepaalde stof aan het broeikaseffect te meten. 

Materiaal
Omschrijving
Prijs per m2
Dimensie (dikte MM)
Lambda λ (W/mK)
GWP (Global Warming Potential) per kg CO2 eq / m3
Kurk isolatie
Platen van bast van de kurkeik.
€13 - €25
10 tot 300 mm
0.039
-595.5 Kg
Steenwol
Gemaakt van vulkanisch gesteente.
€10 - €17
40 tot 100 mm
0.033 - 0.040
70.4 kg
Glaswol
Grotendeels gemaakt van glasscherven.
€6 tot €15
80 tot 200 mm
0.031 - 0.044
12.8 kg
EPS
Piepschuim
€20 - €25
100 tot 200 mm
0.030 - 0.040
43.5 kg
voordelen
Eigenschappen kurk isolatie

Isolatie met kurk heeft een aantal voordelen en typische eigenschappen. Zie hier rechts een kort overzicht. 

Kurk heeft een lage thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het warmte goed kan vasthouden en koude kan tegenhouden. Hierdoor kan het de warmteoverdracht door muren, vloeren en daken verminderen, waardoor het energieverbruik voor verwarming en koeling wordt verminderd.

De isolatiewaarde van kurk is zeer goed. De Lambda-waarde is 0,038-0,040 W/mK. De isolatiewaarde neemt ook nauwelijks af na verloop van tijd. 

Omdat kurk ook een uitstekend geluidsisolatiemateriaal is, is het perfect toepasbaar overal binnen de gevel: buitenkant, tussen en binnenkant. 

Kurkisolatie behoort tot brandklasse B2, wat ‘zeer brandveilig’ betekent. Isolatiematerialen worden onderverdeeld in brandklassen van A tot F; A betekent onbrandbaar, terwijl F staat voor zeer brandbaar.

Kurk is zeer waterdicht en bestand tegen vocht en rot. Kurkisolatie is daarom interessant in ruimtes zoals de keuken en badkamer.

Kurkisolatie is volledig onaantrekkelijk voor muizen en termieten. Dit scheelt heel veel problemen in de toekomst.

Veelgeste vragen

Kurkisolatie is een innovatief en milieuvriendelijk materiaal dat gebruikt wordt om gebouwen thermisch en akoestisch te isoleren. Het maakt gebruik van de unieke eigenschappen van kurk, een natuurlijk materiaal afkomstig van de schors van de kurkeik. Kurkisolatie biedt talloze voordelen, waaronder uitstekende isolatiewaarden, duurzaamheid en een positieve impact op energie-efficiëntie.

Door de opmerkelijke eigenschappen heeft kurk isolatie de aandacht getrokken van architecten, bouwers en milieubewuste consumenten. Het wordt steeds populairder in zowel residentiële als commerciële bouwprojecten vanwege de vele voordelen die het biedt.

Een van de belangrijkste voordelen van kurk isolatie is de uitstekende thermische prestatie. Dankzij de lage thermische geleidbaarheid van kurk kan het warmteverlies aanzienlijk verminderen en de energie-efficiëntie van een gebouw verbeteren. Dit betekent dat het in de winter de warmte binnenhoudt en in de zomer de hitte buiten houdt, waardoor het comfort niveau toeneemt en de energiekosten worden verlaagd.

Naast thermische isolatie biedt kurkisolatie ook indrukwekkende akoestische eigenschappen. Het absorbeert geluidsgolven en vermindert de overdracht van geluid, waardoor geluidsoverlast van binnen en buiten het gebouw wordt verminderd. Dit maakt het ideaal voor woningen, kantoren, studio’s en andere ruimtes waar geluidsbeheersing belangrijk is.

Een ander voordeel van kurkisolatie is de duurzaamheid en milieuvriendelijkheid ervan. Kurk is een hernieuwbaar materiaal dat wordt gewonnen uit de schors van kurkeiken. Het oogsten van kurk beschadigt de bomen niet, aangezien de schors na verloop van tijd weer aangroeit. Dit maakt het tot een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele isolatiematerialen. Bovendien is kurkisolatie biologisch afbreekbaar en kan het aan het einde van zijn levensduur gerecycled worden.

Kurk isolatie staat bekend om zijn duurzaamheid en milieuvriendelijke eigenschappen, vooral in vergelijking met steenwol, glaswol en EPS (geëxpandeerd polystyreen). Hier zijn enkele aspecten waarin kurk isolatie zich onderscheidt op het gebied van duurzaamheid:

  1. Hernieuwbare bron: Kurk isolatie wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik, die om de negen jaar geoogst kan worden zonder de boom te beschadigen. Dit maakt kurk een hernieuwbare en duurzame grondstof.

  2. Energie-efficiëntie bij de productie: De productie van kurk isolatie vereist minder energie en water in vergelijking met de productie van glaswol en steenwol.

  3. Milieuvriendelijke productie: De productie van kurk isolatie maakt over het algemeen geen gebruik van schadelijke chemicaliën en heeft een lagere impact op het milieu dan sommige andere isolatiematerialen.

  4. Biologisch afbreekbaar: Kurk isolatie is biologisch afbreekbaar aan het einde van zijn levensduur, waardoor het minder belastend is voor het milieu wanneer het wordt verwijderd en afgevoerd.

Aan de andere kant zijn steenwol, glaswol en EPS isolatiematerialen ook zeer gebruikelijk en bieden ze goede isolerende eigenschappen. Echter, ze hebben enkele nadelen op het gebied van duurzaamheid:

  1. Grondstoffen: Steenwol en glaswol worden gemaakt van natuurlijke gesteenten en glas, wat mijnbouw en energie-intensieve processen vereist.

  2. Niet-biologisch afbreekbaar: Steenwol en glaswol zijn niet biologisch afbreekbaar, wat betekent dat ze zich ophopen op stortplaatsen als ze worden verwijderd.

  3. EPS en milieu-impact: EPS, ook wel bekend als piepschuim, wordt gemaakt van aardolie en heeft een hogere milieu-impact in vergelijking met kurk.

Over het algemeen wordt kurk isolatie beschouwd als een duurzamer alternatief voor steenwol, glaswol en EPS, vooral vanwege de hernieuwbare bron, de energiezuinige productie en het biologisch afbreekbare karakter. Bij het kiezen van een isolatiemateriaal is het echter altijd belangrijk om rekening te houden met de specifieke toepassing, isolatiewaarde en de beschikbaarheid van de materialen in uw regio.

De isolatiewaarde van een materiaal wordt uitgedrukt als de thermische geleidbaarheid of Lambda (λ)-waarde. Deze waarde geeft aan hoe goed een materiaal warmte geleidt. Een lagere Lambda-waarde betekent dat het materiaal beter isoleert.

  1. Kurk isolatie: De Lambda-waarde van kurk isolatie varieert afhankelijk van de dichtheid en samenstelling, maar ligt meestal tussen 0,037 en 0,040 W/(m·K).

  2. Steenwol: De Lambda-waarde van steenwol varieert meestal tussen 0,032 en 0,040 W/(m·K).

  3. Glaswol: De Lambda-waarde van glaswol ligt meestal tussen 0,030 en 0,040 W/(m·K).

  4. EPS (geëxpandeerd polystyreen, ook wel piepschuim genoemd): De Lambda-waarde van EPS varieert meestal tussen 0,030 en 0,040 W/(m·K).

De RC-waarde (warmteweerstand) van isolatiematerialen wordt gemeten in vierkante meter kelvin per watt (m²·K/W) en geeft aan hoe goed het materiaal warmte kan tegenhouden. Hoe hoger de RC-waarde, hoe beter het materiaal isoleert. Hier zijn enkele algemene waarden voor de RC-waarden van de genoemde isolatiematerialen:

  1. Kurk isolatie: De RC-waarde van kurk isolatie varieert afhankelijk van de dikte en dichtheid van het materiaal, maar ligt meestal tussen 0,035 en 0,050 m²·K/W.

  2. Steenwol: De RC-waarde van steenwol varieert doorgaans tussen 0,040 en 0,050 m²·K/W.

  3. Glaswol: De RC-waarde van glaswol ligt meestal tussen 0,030 en 0,040 m²·K/W.

  4. EPS (geëxpandeerd polystyreen, ook wel piepschuim genoemd): De RC-waarde van EPS varieert meestal tussen 0,030 en 0,040 m²·K/W.

Merk op dat deze waarden algemene schattingen zijn en dat de werkelijke RC-waarden kunnen variëren afhankelijk van de specifieke producten en merken die worden gebruikt. Bij het kiezen van isolatiematerialen is het belangrijk om te overwegen welk isolatieproduct het beste bij de specifieke toepassing en de vereiste isolatiewaarde past. Raadpleeg altijd de technische specificaties en documentatie van de fabrikant voor nauwkeurige informatie over de isolerende eigenschappen van het materiaal.

Het Global Warming Potential (GWP) is een maatstaf die wordt gebruikt om de bijdrage van een bepaalde stof aan het broeikaseffect te meten. 

Doordat kurk een natuurproduct is neemt het CO2 op inplaats van dat het uitstoot.

  • Kurk Isolatie: -595 per kg CO2 eq / m3)
  • Steenwol: 70 per kg CO2 eq / m3)
  • Glaswol: 12.8 per kg CO2 eq / m3).
  • EPS: -43.5 per kg CO2 eq / m3)

 

Wat vinden onze klanten?
Dé Kurkwand webshop
4.9
Based on 52 reviews
powered by Google
Esther RansijnEsther Ransijn
21:43 22 Jan 24
Je moeg goed meten en plakken maar ik vind het prachtig staan kurk.
Sven Van BelleSven Van Belle
14:39 31 May 23
Snelle en uitstekende service. Ik kijk alvast uit naar mijn aankoop.
Britt EwaldsBritt Ewalds
13:12 09 Mar 23
Snelle bezorging, maten klopten precies en de kurkborden pronken nu in een mooie schilderijlijst.
Marjolein RaaphorstMarjolein Raaphorst
15:52 02 Mar 23
Mijn saaie winkel-buitenmuur heeft inmiddels een warme mooie en handige kurkwand gekregen. Handig voor aankondigingen en mooi zonder!
Fabiënne Van HagenFabiënne Van Hagen
14:50 17 Feb 23
Snel geleverd en erg blij mee! We hebben er een foto wand van gemaakt op kantoor 🙂
Virginie VandeputteVirginie Vandeputte
19:09 12 Jan 23
Via de webshop kocht ik de prikwand op rol, echt goede kwaliteit, ben er zeer tevreden van! Vriendelijke, goede en snelle service. Een aanrader!
Maarten ZeilmakerMaarten Zeilmaker
07:44 08 Dec 22
Wij hebben gekozen om het kurk bij Kurk-Wand te kopen vanwege hun duurzaamheidsbeleid. De levering was keurig op tijd en je werd er goed van op de hoogte gehouden. Het op de wand bevestigen was wel iets lastiger als gedacht. De platen sluiten niet helemaal goed aan en de aanhechting is best moeilijk om het overal goed te krijgen. Maar we zijn blij met de wand die nu goed gebruikt wordt als prikbord.
Bob GroeneveldBob Groeneveld
17:22 07 Dec 22
Snelle levering snel en vriendelijk contact via whats app. Na service ook vriendelijk en niet opdringerig. Miste wel wat info qua lijm en montage maar hier word aan gewerkt en komt eraan!
Jasper LangedijkJasper Langedijk
13:38 18 Oct 22
Goed materiaal, snel in huis en goede service (ik had de bestelling niet goed gedaan en werd meteen benaderd). Mooi stukje prikbord gemaakt op het schuine stuk van mijn plafond in de werkkamer.
Timo BomTimo Bom
08:53 12 Sep 22
Erg blij met de nieuwe kurk wand in ons kantoor! Toen de bestelling wat langer duurde dan verwacht was kregen we hier meteen bericht over en kwamen direct met een oplossing. Aanrader!
Tjeerd GielenTjeerd Gielen
11:59 08 Sep 22
Erg blij met de nieuwe kurkwand voor op mijn thuiskantoor. Het geeft een stijlvolle look en is erg makkelijk te bevestigen op de muur. Daarnaast ook erg tevreden met de persoonlijke hulp via de klantenservice. Aanrader!
Britt VolleberghBritt Vollebergh
11:45 08 Sep 22
Hele fijne en snelle service, na een korte chat met de eigenaar samen uitgerekend en uitgedacht hoe ik een kamer in ons huis kon oppimpen met een een wandje van kurk. Daar hangen nu alle polaroidfoto’s van het afgelopen jaar op! 📸
Jil DuivenvoordeJil Duivenvoorde
13:09 02 Aug 22
Hele leuke plaat gekocht voor in de keuken waar we nu foto’s en recepten ophangen. Naast dat het super handig is, ziet het er door de goede kwaliteit ook echt heel mooi uit!
MichaelMichael
14:11 01 Aug 22
Voor in de speelkamer een wand kurk besteld. Deze is in gebruik genomen als prikbord. Goed advies, vriendelijk en professioneel bedrijf. Vlotte en deskundige hulp. Kortom aanrader!
js_loader