Kan kurk aan de muur?

Jelle Kies
Jelle Kies

Eigenaar van kurk-wand.nl

Dat kan zeker! Anders hadden wij een probleem 😅

Dus ja! Kurk kan aan de muur bevestigd worden. Anders zouden wij niet bestaan. Je kan het zowel decoratief gebruiken en als prikbord. Hiervoor hebben wij ook verschillende soorten producten in de webshop. Zie de basic kurkwand en de kurkwand design. Ze zijn verschillend in prijs maar kunnen allemaal aan de muur worden bevestigd.

Daarnaast zijn alle wanden die wij verkopen heel licht materiaal. Waardoor ze eigenlijk op allerlei typen muren kunnen worden bevestigd. Om kurk aan de muur te bevestigen kan je het beste lijm gebruiken (we adviseren niet om schroeven / spijkers te gebruiken omdat kurk een zacht materiaal is – vertellen we later meer over). 

Welke lijmen kan je gebruiken?

Er zijn verschillende lijmen die geschikt zijn om kurk aan de muur te bevestigen, afhankelijk van het type project en de specifieke vereisten. Hieronder vind je een aantal lijmen die vaak worden gebruikt voor kurk aan de muur:

  • Contactlijm: Contactlijm is een sterk en snel drogend type lijm die geschikt is voor het bevestigen van kurk op verschillende oppervlakken, zoals hout of metaal.
  • Polyurethaanlijm: Dit is een flexibele lijm die geschikt is voor het bevestigen van kurk op andere flexibele materialen, zoals rubber of vinyl. Deze optie verkopen wij! Zie hier in de shop.
  • Silicone lijm: Dit is een waterbestendige en flexibele lijm die geschikt is voor het bevestigen van kurk in vochtige omgevingen, zoals keukens of badkamers.
  • Textiel lijm: Dit is een flexibele en wasbare lijm die geschikt is voor het bevestigen van kurk op stoffen en textiel.

Zorg ervoor dat je altijd de aanbevelingen van de lijmfabrikant opvolgt en de juiste lijm kiest voor het type kurk en het specifieke project waarvoor je het gaat gebruiken. Als je twijfelt over welke lijm het beste werkt voor jouw project, kun je altijd contact met ons opnemen. 

Wij verkopen op de polymax high tack van bison in de webshop en die is super geschikt voor heel veel verschillende ondergronden en ook makkelijk aan te brengen.

Wat voor materiaal is kurk?

Zoals gezegd, kurk is relatief zacht/elastisch. Het wordt gewonnen uit de schors van de cork oak en heeft een zachte, sponzige structuur. Deze eigenschappen maken kurk geschikt voor veel verschillende doeleinden, zoals bijvoorbeeld voor de productie van flessenstoppers, isolatiematerialen, tafelbladen en andere decoratieve producten. Het zachte en flexibele karakter van kurk betekent echter ook dat het niet altijd geschikt is voor zware toepassingen, zoals het gebruik als vloerbedekking, en dat het zorgvuldig moet worden bevestigd op wanden of andere oppervlakken. Doordat kurk relatief zacht is kan je hier niet hard aan gaan trekken bijvoorbeeld want dan kan het scheuren.

Welke unieke eigenschappen heeft kurk?

Er zijn veel verschillende toepassingen voor kurk aan je muur, waaronder:

  • Geluidsabsorptie: Kurk is een uitstekend materiaal voor geluidsabsorptie en wordt daarom vaak gebruikt voor de verbetering van akoestiek in ruimtes, zoals kantoren, concertzalen en huiskamers.
  • Decoratie: Kurkwanden zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook worden gebruikt als decoratieve elementen in een kamer. We hebben verschillende innovatie kurkwanden in de shop en kunnen worden gebruikt als achtergrond voor meubels of kunst.
  • Prikbord: Kurk is een populaire keuze voor prikborden, omdat het gemakkelijk is om prikkers of spijkers in te slaan en omdat het deel achtergelaten door de prikkers of spijkers eenvoudig is weg te werken.
  • Thermisch isolerende wanden: Kurk heeft thermische isolerende eigenschappen en wordt daarom vaak gebruikt voor het bouwen van thermisch isolerende wanden. Dit zijn wel andere type wanden. 

Kurkwanden zijn een veelzijdig materiaal dat op veel verschillende manieren kan worden gebruikt. Het is belangrijk om te overwegen waarvoor je een kurkwand wilt gebruiken en welke specificaties je nodig hebt, om te bepalen welk type kurk en bevestiging het meest geschikt is voor jouw project. Dus mocht je nog meer vragen hebben hoe krijg je kurk aan de muur dan weet je ons te vinden. Je kan ook onze producten hier bekijken.

Wil je nu ook een kurkwand binnen je woning na dit artikel? Shop jouw prikbord kurk, kurk op rol of kurkplaat!