Wat is kurk?

Jelle Kies
Jelle Kies

Eigenaar van kurk-wand.nl

Kurk en wijn. Heerlijk. 

Als ik aan kurk denk, denk ik aan wijn, en ik wed dat het niet alleen aan mij ligt. Maar heb je ooit aan kurk gedacht, buiten het openen van een heerlijk glas wijn? Heb je er al aan gedacht waar het heen gaat nadat je die fles op hebt? Of waar het vandaan komt? Het blijkt dat kurk eigenlijk *super* cool is en even duurzaam. Dit natuurlijke materiaal is een krachtpatser, een meester in alle ambachten, een uitblinker. Dus, knal die kurk en schenk jezelf een glas in, en neem genoegen met een kleine les over wat kurk voor de mensheid heeft gedaan.

Wat is kurk?

Allereerst moeten we weten wat kurk precies is. Kurk is een extreem veelzijdig, natuurlijk materiaal dat eigenlijk afkomstig is van een boom, met name de buitenste schors van een volwassen kurkeik. Doordat kurk van een boom komt is het 100 procent natuurlijk, herbruikbaar en recyclebaar, kurk is, of het nu vanuit milieu-, sociaal of economisch perspectief is, een van ‘s werelds meest veelzijdige materialen. Deze kurkeikenbossen, die veel voorkomen rondom gebieden bij de Middelandse zee, dragen significant bij aan alle economische en ecologische situaties van die gebieden. Volgens wereldleider Amorim Cork Composites “vinden meer dan 200 diersoorten en 135 plantensoorten ideale omstandigheden om te overleven in het kurkeikenbos.” Naast het ondersteunen van zo’n biodiverse omgeving, absorberen de kurkeikenbossen ook grote hoeveelheden koolstofdioxide en beschermen ze tegen bodemerosie en brandgevaar, omdat het zo’n laag brandbaar materiaal is. Meer lezen, zoals waar wordt kurk van gemaakt?

Portugal, dat de grootste hoeveelheid kurkeikenbossen ter wereld herbergt en verantwoordelijk is voor de helft van de wereldproductie van kurk, heeft honderden bedrijven die rechtstreeks verbonden zijn met de bossen. Er is een overvloed aan manieren waarop deze bedrijven afhankelijk zijn van het kurkeikenbos, of ze nu verantwoordelijk zijn voor het oogsten, opslaan, verwerken of gebruiken van de kurk, of werken met andere aspecten van het bos, zoals ecotoerisme. Deze bossen hebben gedurende vele, vele jaren duizenden banen voor mensen gecreëerd en in stand gehouden.

Hoe werkt de oogst? 

Elke kurkeik heeft 25 jaar nodig voordat hij voor de eerste keer kan worden gestript en pas vanaf de derde strip (op 43-jarige leeftijd) heeft de kurk, toen bekend als amadia, de hoge kwaliteitsstandaard die vereist is voor het produceren van kurkstoppers. De eerste twee oogsten – de «maagdelijke» kurk en de «secundeira» kurk –, evenals de oogst die van de basis van de boom wordt verwijderd, worden de grondstof voor isolatie, vloeren en producten voor uiteenlopende gebieden als constructie, mode, design, gezondheid, energieproductie en de lucht- en ruimtevaartindustrie.

Hoe oud wordt een kurkboom?

De kurkboom ontwikkelt de bast door de jaren heen grondig en wij (de mens) ontwikkelt een verfijnde techniek om het te oogsten. De kurk wordt geoogst door gespecialiseerde vakmensen, altijd tussen mei en augustus, wanneer de boom in de meest actieve groeifase is en het gemakkelijker te strippen is zonder de stam te beschadigen. De kurkeik is de enige boom waarvan de bast regenereert en na elke oogst een gladdere textuur krijgt. In de loop van zijn levensduur, die gemiddeld 200 jaar duurt, kan hij ongeveer 17 keer worden gestript.

Wat kan kurk doen? Of betere vraag – wat kan ‘t niet?

Kurk doet wonderen bij het isoleren vanwege de kleine stukjes lucht in elke cel. En dan hebben we het niet alleen over typische isolatie zoals je die in een woning zou bedenken. Cork is sinds de jaren zestig naar *de ruimte* gegaan, om raketten en ruimteschepen te isoleren! Het wordt ook gebruikt voor akoestische en thermische isolatie en trillingsabsorptie in de hele bouwsector – van vloeren tot boten tot spoorwegen tot wolkenkrabbers.

De lucht in elke cel geeft ook elasticiteit aan het materiaal dat anderen missen, waardoor het extreem licht van gewicht is, maar ook duurzaam en bestand tegen hoge hoeveelheden druk en temperatuur. Deze duurzaamheid kan de levensduur van andere machines verlengen, zoals automotoren en elektriciteitscentrales; technologie die kurk combineert met andere materialen, zoals rubber, heeft geleid tot enorme verbeteringen in meerdere industrieën. De samenstelling van de superster stopt daar niet; vanwege de niet-absorberende eigenschappen van kurk is het schimmelbestendig en hypoallergeen, wat betekent dat het de tand des tijds kan doorstaan, omdat het niet zo snel verslechtert als andere materialen.

Aan de andere kant van de medaille is kurk ook nog eens consumentvriendelijk! Kurkwanden, prikbord kurk, yogablokken, stoelen, fruitschalen, behang, schoenen – kurk kan het allemaal! We consumeren ook kurkproducten bij het kijken naar films, geloof het of niet! Rekwisieten gemaakt van kurk zijn licht van gewicht en gemakkelijk te verplaatsen of, je weet wel, op te blazen in actiescènes! Dit natuurlijke materiaal verovert de consumentenindustrie als een storm, omdat steeds meer mensen erkennen dat de veelzijdigheid ervan niet ten koste gaat van de duurzaamheid. Bekijk onze overige producten: kurkplaat en kruk op rol.

Dat was het voor nu! Mocht je nog andere vragen hebben bel of mail ons even 👍