Kurk schilderen

Jelle Kies
Jelle Kies

Eigenaar van kurk-wand.nl

Dat kan! Er zijn alleen wel wat dingen om rekening mee te houden 👍

Zoals je misschien al weet – kan je kurk bijna voor alles gebruiken doordat het zo een veelzijdig materiaal is. Door zijn unieke eigenschappen is kurk verwerkt in raketten, in design meubels, in kunstgras voetbalvelden en nog veel meer. Het heeft alleen wel vaak een zelfde soort kleur en dat is beige/bruin achtig. Alleen zelfs hier kan je wat aan doen: kurk schilderen! Dat kan dus.  Alleen je moet wel op een aantal dingen letten. 

Kurk is een poreus materiaal en kan de verf mogelijk absorberen, waardoor het resultaat onvoorspelbaar kan zijn. Het is belangrijk om eerst een kleine test uit te voeren op een onopvallende plek om te zien hoe de kurk op de verf reageert voordat je begint met het verven van een groter oppervlak.

Kurk schilderen. Welke opties zijn er?

Wat belangrijk is om jezelf af te vragen voordat je aan je opdracht begint. Wil je de structuur van de kurk graag blijven zien of niet? 

  • Ja, ik wil de structuur graag blijven zien: dan adviseren wij kurk te beitsen. Van origine is beitsen het aanbrengen van een transparante of dekkende laag om vezels van bijvoorbeeld hout te beschermen tegen weer en wind en het oppervlak een mooi uiterlijk te geven. Alleen bij deze optie; dus je wilt graag de kurk schilderen maar wel de structuur blijven zien is dit de beste optie. Je kan dit dus ook in verschillende kleuren doen. 
  • Nee, ik hoef de kurk structuur niet meer te zien. Dan kan je het best een dekkende verf gebruiken. Denk bijvoorbeeld aan een dekkende polyrethaan lak. Hiermee krijg je een mooi dekkend resultaat en zal de structuur van de kurk niet goed meer zichtbaar zijn. 

Het is belangrijk om de instructies op de verfverpakking te volgen en de verf goed te laten drogen voordat je de kurk weer gaat gebruiken. Houd er ook rekening mee dat verf de textuur van de kurk kan veranderen en het oppervlak mogelijk minder poreus maakt, waardoor het minder goed ademt.

Behoudt kurk zijn eigenschappen?

Belangrijk om te vermelden – ondanks dat je het kurk gaat schilderen behoudt het al zijn eigenschappen. Dus dat is echt top. Wat zijn de kurk eigenschappen ook alweer? 

  • Geluidsabsorptie: Kurk wordt veelvuldig gebruikt voor het verbeteren van akoestiek in verschillende ruimtes, zoals kantoren, concertzalen en huiskamers, vanwege zijn uitstekende geluidsabsorptie-eigenschappen.
  • Decoratie: Kurkwanden zijn niet alleen functioneel, maar kunnen ook een decoratief element toevoegen aan een kamer. In onze winkel hebben we verschillende innovatieve kurkwanden beschikbaar die gebruikt kunnen worden als achtergrond voor meubels of kunst.
  • Prikbord: Kurk is een populaire keuze voor prikborden vanwege het gemak om punaises erin te drukken en het eenvoudig wegwerken van de gaatjes die achterblijven.
  • Thermische isolatie: Kurk heeft thermische isolerende eigenschappen en wordt vaak gebruikt voor het bouwen van thermisch isolerende wanden. Er zijn verschillende typen wanden beschikbaar die hiervoor geschikt zijn.

Kortom, kurk is een veelzijdig materiaal dat in verschillende toepassingen kan worden gebruikt, vanwege zijn unieke eigenschappen zoals geluidsabsorptie, decoratie, prikborden en thermische isolatie.

Hoe is kurk in gebruik?

Daarnaast is de kurkwand ook heel duurzaam in het gebruik. Kurk is een duurzaam materiaal dat lang meegaat en bestand is tegen slijtage en schade. Het is bestand tegen vocht, vuil en schimmels, waardoor het niet snel verslijt. Bovendien kan het worden gerecycled en hergebruikt na het einde van zijn levensduur.

Ben je geïnspireerd door het artikel en wil je nu ook kurk schilderen? Bekijk onze shop. We hebben verschillende soorten kurkwanden: basic, kurk op rol en kurkwand design

Mocht je vragen hebben kan je ons altijd een berichtje sturen!  Veel plezier met je project en maak er wat moois van👍