Waar is kurk van gemaakt?

Jelle Kies
Jelle Kies

Eigenaar van kurk-wand.nl

Dat materiaal waar bomen van gemaakt zijn.

Als je je ooit hebt afgevraagd hoe kurk is ontstaan dan ben je niet de enige. Het is een natuurproduct: 100% natuurlijk, organisch materiaal samengesteld uit de schors van de kurkeik (Quercus suber). Daar heb je het, mysterie opgelost! “Maar wacht, betekent dat dat kurk gewoon hout is?” vraag je je misschien af. Welnee. Niet echt. Laten we het uitleggen.

Maak kennis met de kurkeik (Quercus Suber)

De kurkeik (Quercus suber), waaruit kurk wordt gewonnen, komt oorspronkelijk uit Zuidwest-Europa en Noordwest-Afrika. In feite is het een van de meest voorkomende boomsoorten in Portugal, die overheerst in de Alentejo aan de kust en de Algarve. Kurk wordt gewonnen uit kurkeiken zonder de boom ooit te beschadigen of zijn normale ontwikkeling te beinvloeden. Dit wordt ontkurken genoemd, wat in het kort betekent dat de buitenste laag wordt verwijderd. Na de extractie produceert de kurkeik een nieuwe schorslaag met dezelfde dikte en eigenschappen. Je kan dit proces elke 9 jaar herhalen. Is het niet geweldig? De natuur weet het echt het beste.

Onlangs zijn er meer gemechaniseerde ontkurkprocessen geïntroduceerd om de veiligheid van bomen verder te waarborgen en verwondingen te voorkomen. Daarom is kurk een van de veiligste, meest ecologische materialen om te gebruiken, vooral als je milieubewust bent en milieuvriendelijkheid hoog in het vaandel heeft staan is het een heel interessant materiaal. 

Natuurlijk Plantenweefsel

Kurk is een uniek natuurlijk plantenweefsel – een bijenkorf van microscopisch kleine cellen omgeven door een gas (identiek aan de lucht die we inademen) en grotendeels bedekt met suberine en lignine. Suberin is een natuurlijke, hydrofobe wasachtige substantie, terwijl lignine (een polymeer dat voorkomt in verschillende terrestrische planten) verantwoordelijk is voor het verlenen van stijfheid, ondoordringbaarheid en weerstand.

Tot op de dag van vandaag is de technologie er niet in geslaagd om deze handige combinatie van eigenschappen in te halen of na te bootsen in een laboratorium. Maar als je je nog steeds afvraagt hoe de schors van een boom kan worden omgezet in alledaagse voorwerpen zoals portefeuilles, handtassen en aktetassen, lees dan verder.

Niet alle boomschorsen zijn gelijk van kurk. Kurk heeft een aantal unieke kenmerken die de transformatie ervan mogelijk maken, en zelfs relatief eenvoudig, waardoor creatieve nieuwe toepassingen mogelijk zijn. Kurk is bijvoorbeeld een opmerkelijk elastisch materiaal, dat het mogelijk maakt om het te snijden en te persen, waardoor het een weefselachtig vel wordt, dat vervolgens kan worden omgevormd tot dierproefvrije modeaccessoires. Lees meer over kurk.

Wat zijn eigenschappen van kurk?

Kurk bestaat uit flexibele, veerkrachtige membranen, waardoor het zijn oorspronkelijke vorm terugkrijgt nadat het is samengedrukt, een eigenschap die bekend staat als “elastische terugkeer”. Het is dankzij deze eigenschap dat kurken stoppen zich aanpassen aan knelpunten, zelfs als ze een vreemde vorm hebben. Dit is ook de eigenschap die een rol speelt bij het beschermen van apparaten met kurken hoezen.

Elasticiteit is geweldig, maar ondoordringbaarheid is een van de bekendste eigenschappen van kurk. Je zou het in een storm kunnen meenemen en het zou ongedeerd blijven, het water zou er vanaf kaatsen. Het hoge percentage vetstoffen (zoals suberin, weet je nog?) in kurkmembranen is de schuld. Nu hoef je niet in een storm naar buiten te gaan om dit te bewijzen, maar je kunt er 100% zeker van zijn dat je je kurkproduct meeneemt naar buiten in de regen of sneeuw.

Hoewel kurk geen hout is, is het een dood weefsel, waardoor het een inerte substantie is. Dit betekent dat er geen smaak en, nog belangrijker, geen geurtjes vrijkomen. Dit heeft een grote hygiënische waarde, een ander kenmerk dat zeer wordt gewaardeerd door de transformerende en creatieve industrieën. Een andere onderscheidende eigenschap van kurk is de duurzaamheid, of beter gezegd, het vermogen om zijn oorspronkelijke staat te behouden. Dit maakt kurk een perfect materiaal voor duurzame veganistische accessoires van hoge kwaliteit.

Vijf unieke eigenschappen van kurk

  • Groen, groener, het groenst.
  • Kurk is 100% herbruikbaar en 100% recyclebaar.
  • We hebben al vastgesteld dat kurk een natuurlijk materiaal is en dat het eigenlijk de schors van een boom is – hoe verrassend ook.
  • We hebben al gezien welke kwaliteiten en unieke eigenschappen van kurk deze transformatie mogelijk (en wenselijk) maken.
  • Maar wat je misschien nog niet weet, is dat deze prachtige grondstof 100% herbruikbaar en 100% recyclebaar is.

Dat klopt. Kurkresten kunnen na verwerking (bijvoorbeeld tot kurkstoppen) worden gebruikt. Zelfs als je een uiteindelijk getransformeerd product hebt, kun je het nog steeds malen. Het granulaat dat uit dit proces ontstaat, kan en zal worden gebruikt in andere producten, zoals schoenzolen, coatingpanelen of andere isolatiematerialen. De mogelijkheden zijn eindeloos en het recyclingproces stopt nooit… Goed nieuws voor de planeet.

Wil je nu ook een kurkwand binnen je woning na dit artikel? Shop jouw prikbord kurk, kurk op rol of kurkplaat!