Wat is een kurkplaat?

kurkwand
Jelle Kies
Jelle Kies

Eigenaar van kurk-wand.nl

De veelzijdigheid van een kurkplaat

Een natuurlijk en duurzaam materiaal. In een tijd waarin we steeds meer waarde hechten aan duurzaamheid en het gebruik van natuurlijke materialen, wint kurk als bouwmateriaal aan populariteit. Kurk is niet alleen milieuvriendelijk, maar biedt ook een scala aan toepassingen in verschillende industrieën. Een van de meest veelzijdige vormen van kurk is de kurkplaat. In deze blogpost verkennen we de eigenschappen en voordelen van kurkplaten en laten we zien waarom ze een uitstekende keuze kunnen zijn voor zowel isolatie maar ook als decoratief. 

Wat is een kurkplaat?

Kurkplaten zijn dunne platen gemaakt van samengeperst kurkmateriaal. Het productieproces omvat het malen van kurkschors, het toevoegen van een bindmiddel en het samendrukken tot stevige platen. De resulterende kurkplaten behouden de unieke eigenschappen van kurk, waaronder zijn elasticiteit, isolerende eigenschappen en geluidsdemping.

Zie hieronder een kleine greep van ons assortiment design kurkplaten: 

Een aantal eigenschappen van kurk: 

 1. Uitstekende isolatie-eigenschappen:
  Een van de meest opvallende kenmerken van kurkplaten is hun uitstekende isolatievermogen. Kurk is van nature een isolerend materiaal vanwege de aanwezigheid van miljoenen luchtcellen in de structuur. Deze luchtcellen werken als thermische barrières, waardoor warmteverlies in de winter wordt verminderd en koelte behouden blijft in de zomer. Door het gebruik van kurkplaten als isolatiemateriaal kunt u energie besparen en de energie-efficiëntie van uw gebouw verbeteren.
 2. Geluidsdemping:
  Een ander voordeel van kurkplaten is hun vermogen om geluid te dempen. De luchtcellen in kurk fungeren als geluidsisolatoren en helpen bij het absorberen en verminderen van geluidstrillingen. Dit maakt kurkplaten ideaal voor gebruik in ruimtes waar geluidsreductie belangrijk is, zoals thuisbioscopen, muziekstudio’s of kantoren.
 3. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid:
  Kurkplaten zijn een milieuvriendelijke keuze vanwege hun duurzame productiemethode en hernieuwbare bron. Kurk wordt geoogst van de schors van de kurkeik, een boom die elke negen jaar kan worden geoogst zonder de boom te beschadigen. Bovendien is kurk biologisch afbreekbaar en kan het na het einde van zijn levensduur worden gerecycled. Door te kiezen voor kurkplaten, draagt u bij aan het verminderen van de vraag naar schadelijke synthetische materialen en het behoud van natuurlijke hulpbronnen.
 

Kurk Isolatie 

Naast de design kurkplaten verkopen wij ook geëxpandeerd kurkplaten (zie foto hieronder). Oplossing met hoge prestaties op het gebied van thermische, akoestische en trillingsdempende isolatie, speciaal geschikt voor gebruik in buiten-, binnen- en spouwmuren; platen; platte en schuine daken en stralende vloer. Deze platen bieden uitstekende isolatie-eigenschappen, zijn waterbestendig en bovendien ecologisch verantwoord. We hebben een breed assortiment geëxpandeerde kurkplaten beschikbaar, variërend in diktes en afmetingen.

 
 

Waarom kan kurk goed worden gebruikt als isolatie?

 1. Thermische isolatie: Kurk heeft een lage thermische geleidbaarheid, wat betekent dat het warmteoverdracht beperkt. De luchtcellen in kurk werken als isolerende kamers, waardoor het materiaal warmte vasthoudt en koude buiten houdt. Dit resulteert in een efficiënte thermische isolatie, waardoor de warmte in een gebouw wordt behouden tijdens koude seizoenen en het gebouw koel blijft in warme seizoenen.

 2. Geluidsisolatie: Kurk heeft ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen. Het absorbeert geluidsgolven en vermindert de overdracht van geluidstrillingen. Dit maakt het ideaal voor het verminderen van geluidsoverlast tussen kamers, het voorkomen van geluidsoverdracht van buitenaf en het verbeteren van de akoestiek binnen een ruimte.

 3. Waterbestendigheid: Kurk is van nature bestand tegen vocht en waterabsorptie. Het heeft een suberine, een wasachtige stof, die fungeert als een natuurlijke barrière tegen vocht. Zelfs als het in contact komt met water, behoudt kurk zijn isolerende eigenschappen en wordt het niet aangetast door schimmel of rot.

 4. Duurzaamheid en milieuvriendelijkheid: Kurk is een duurzaam en hernieuwbaar materiaal. Het wordt gewonnen uit de schors van de kurkeik, die elke negen jaar kan worden geoogst zonder de boom te beschadigen. Dit maakt kurk een milieuvriendelijke keuze. Daarnaast is kurk biologisch afbreekbaar en kan het gerecycled worden aan het einde van zijn levensduur.

 5. Veiligheid: Kurk is van nature brandwerend. Het heeft een hoog ontvlampunt en verspreidt geen vlammen. Bovendien stoot het bij verbranding geen giftige dampen uit, waardoor het een veilige keuze is voor isolatietoepassingen.

Al deze eigenschappen maken kurk tot een veelzijdig en effectief isolatiemateriaal dat zowel thermische als akoestische prestaties biedt, duurzaam is en een positieve bijdrage levert aan het comfort en de energie-efficiëntie van gebouwen.

Lees anders ook ons andere blogpost over kurk isolatie.

Ben je geïnteresseerd in kurkplaten als isolatie? Neem dan een kijkje in onze webshop.