Kan je kurk als isolatie gebruiken?

Jelle Kies
Jelle Kies

Eigenaar van kurk-wand.nl

Kurk en Isolatie. Hoe zit dat precies?

Heb je ooit gehoord van kurkisolatie? Nee? Je bent niet de enige. Het is een nieuw isolatiemateriaal dat wordt gemaakt van de schors van de kurkeik. Het is super duurzaam en heeft een hoop voordelen ten opzichte van traditionele isolatiematerialen.

Ten eerste is het goed voor het milieu omdat het van een hernieuwbare bron komt. Plus, het houdt je huis warm in de winter en koel in de zomer, wat betekent dat je energierekeningen lager zullen zijn. En het werkt ook geweldig voor het dempen van geluid, dus je kunt eindelijk die rustige slaapkamer krijgen waar je altijd al van hebt gedroomd.

Daarnaast als het gaat om het isoleren van uw huis, zijn er tal van opties beschikbaar. Een opkomende trend op het gebied van isolatiematerialen is dus kurkisolatie. Kurkisolatie is een duurzaam en effectief materiaal dat vele voordelen biedt ten opzichte van traditionele isolatiematerialen wat we hieronder zullen opsommen:

Wat is kurk isolatie?

Kurk isolatie is gemaakt van de schors van de kurkeik. Deze schors is van nature isolerend en heeft een laag gewicht. Het kurk wordt verwerkt tot isolatiemateriaal in de vorm van platen, panelen of granulaat.

Het is een veelzijdig materiaal. Kurk biedt onderstaande voordelen: 

 1. Duurzaamheid: Kurk is een hernieuwbaar en natuurlijk materiaal dat op een duurzame manier wordt geoogst. De schors van de kurkeik kan elke negen jaar worden geoogst, zonder de boom te beschadigen. Dit maakt kurk isolatie een milieuvriendelijk alternatief voor traditionele isolatiematerialen. Wil je meer weten over duurzaamheid check dan dit blog artikel
 2. Isolatiewaarde: Kurk isolatie heeft een uitstekende isolatiewaarde en houdt warmte vast in de winter en houdt het koel in de zomer. Dit kan leiden tot lagere energierekeningen en een verminderde afhankelijkheid van verwarming en airconditioning.
 3. Geluidsisolatie: Kurk isolatie heeft ook uitstekende geluidsisolerende eigenschappen, waardoor het een goede keuze is voor kamers waar rust en stilte belangrijk zijn, zoals slaapkamers, kantoren of mediaruimtes.
 4. Vochtbestendigheid: Kurk isolatie is van nature vochtbestendig en schimmelbestendig, waardoor het een uitstekende keuze is voor vochtige omgevingen zoals kelders en badkamers.
 5. Brandwerendheid: Kurk isolatie is brandwerend en kan helpen de verspreiding van vuur te vertragen.

Installatie van kurk isolatie

Kurkisolatie kan op verschillende manieren worden geïnstalleerd, afhankelijk van het type en de vorm van de isolatie. Het kan worden geïnstalleerd als platen of panelen op de wanden en het plafond, of als granulaat in holle ruimtes. Het kan ook worden gebruikt als ondervloer onder vloeren en tapijten.

Kurkisolatie kan worden aangebracht door een professional, maar het is ook mogelijk om het zelf te doen als u handig bent. Het is belangrijk om de juiste veiligheidsmaatregelen te nemen bij het hanteren van kurkisolatie, zoals het dragen van handschoenen en een stofmasker.

 

Wat is de levensduur van kurk isolatie?

Kurkisolatie kan doorgaans zonder veel onderhoud tien jaar meegaan. Dankzij de goede vochtbestendigheid rot kurk niet en is het zelfs bestand tegen vocht. Kurk heeft van nature weinig onderhoud nodig en is bovendien gemakkelijk te onderhouden.

Wat zijn verschillende soorten kurk isolatie?

Kurkisolatie is beschikbaar in losse korrels en kurkplaten. Losse korrels zijn ideaal voor het opvullen van holle ruimtes. Kurkplaten zijn daarentegen geschikt voor muur-, dak- en vloerisolatie.

Is kurk isolatie hard?

Er zijn verschillende soorten kurk isolatie, waaronder losse korrels om holtes op te vullen en kurkplaten die bestaan uit geperste kurkkorrels en daarom hard zijn. Deze platen zijn waterbestendig, hebben een hoge thermische en akoestische isolatiewaarde en zijn gemakkelijk op een wand te bevestigen.

Toepassingen van kurk isolatie

Kurkisolatie kan worden toegepast in verschillende situaties, zoals:

 • Dakisolatie: het is vrij eenvoudig om kurkplaten op het lattenwerk van de dakconstructie te bevestigen door ze erop te timmeren. Deze platen zijn op maat te zagen en niet erg zwaar.
 • Vloerisolatie: kurkplaten kunnen met kurklijm op een betonnen ondervloer worden bevestigd. Een kurkondervloer is uitermate geschikt voor bijvoorbeeld tapijtvloeren, omdat het extra demping biedt. Kurk als vloerisolatie biedt zowel akoestische als thermische isolatie.
 • Gevelisolatie: gevelkurk is geschikt voor de buitenkant van een huis. Het is waterdicht en bestand tegen weersinvloeden.
 • Wandisolatie: kurk als wandisolatie kan handig zijn in verschillende situaties. Bijvoorbeeld als er in een ruimte muziekinstrumenten worden bespeeld, kan het geluid worden gedempt door isolerende kurktegels tegen de wand te plakken of kurk op rol te gebruiken. Kurk is gemakkelijk te bevestigen met daarvoor bestemde kurklijm. Wandisolatie biedt naast akoestische isolatie ook thermische isolatie.
 • Plat dakisolatie: geëxpandeerde kurk is bij uitstek geschikt voor (platte) daken. Deze kurkplaten hebben een goede isolerende werking, zijn water- en schimmelbestendig, licht van gewicht en gemakkelijk te zagen. Bovendien zijn ze niet-toxisch en kan iedereen er zonder beschermende kleding mee werken. PVC-dakhuid kan op de kurken isolatieplaten worden gelijmd.

Er zijn verschillende voor- en nadelen aan kurk isolatie. 

De voordelen zijn:

 • Het materiaal is geluiddempend.
 • Kurk is van nature brandwerend.
 • Kurk is niet aantrekkelijk voor knaagdieren en insecten zoals termieten.
 • Het isolatiemateriaal is bestand tegen vocht en is schimmelbestendig.
 

Kurk isolatie nadelen zijn:

Een nadeel van kurk als isolatiemateriaal is dat het in de initiële aanschaf duurder is dan andere materialen. Echter, doordat kurk langer mee gaat en de isolatiewaarde nauwelijks afneemt, is het op langere termijn geen duurdere aankoop.

Is kurk isolatie duur?

Nee, in vergelijking tot andere materialen die maar beperkt meegaan is kurk isolatie niet duur, zeker wanneer je kijkt naar de isolatiewaarde van kurk vergeleken met andere materialen. Door de unieke samenstelling van het materiaal is kurk onbeperkt in zijn mogelijkheden en levensduur. Kurk als isolatie is dus geen dure, maar een duurzame keuze.

Wat is de R-waarde van isolatiekurk?

In simpele taal geeft de R-waarde van isolatiemateriaal aan hoe goed het isoleert. Hoe groter het getal, des te moeilijker is het voor warmte om door het materiaal heen te gaan. Een groter R getal betekent dus betere isolatie.

De exacte R-waarde van kurk isolatie hangt af van verschillende factoren, zoals de dikte van de isolatiekurk en de manier waarop het is vervaardigd. Kurk heeft wel een zeer goede λ (lambda) waarde: tussen de 0.038 – 0.040 W/mK.

Is kurk isolatie vochtwerend?

Kurkisolatie is waterafstotend, schimmelbestendig, en dampopen. Hierdoor worden condensproblemen voorkomen. Dankzij deze vochtwerende eigenschappen en lage risico op vochtindringing kan het goed toegepast worden in bijvoorbeeld dakconstructies of muren.

Verschillende diktes isolatiekurk

Het belangrijkste aan isolatiekurk is natuurlijk dat het goed isoleert. Dit wordt op verschillende manieren gedaan. Zo speelt de dikte van het isolatiekurk een rol, maar ook de manier waarop het vervaardigd is. Geëxpandeerde kurk heeft bijvoorbeeld andere eigenschappen dan kurk op rol of gevelkurk. Dit maakt het lastig om aan te geven hoe dik isolatiekurk moet zijn. Wij bieden kurk aan in dikten tussen 2mm en 70mm, afhankelijk van het product. Als je niet zeker weet welke dikte voor jou geschikt is, kun je contact met ons opnemen zodat wij je verder kunnen helpen.

Wij hebben zelf niet alle soorten kurk isolatie beschikbaar in onze shop.  Onze kurk op rol wordt ook vaak gebruikt als isolatie materiaal. Maar neem gerust even contact met ons op en dan ga ik kijken wat we kunnen regelen.